Žvižgaštvo

Žvižgaštvo

Zavezani smo k poštenemu delu in pričakujemo, da bodo naše osebje in prostovoljci vzdrževali visoke standarde. Vendar se vse organizacije občasno soočajo s tveganjem, da gre kaj narobe ali da nevede omogočijo nezakonito ali neetično ravnanje.

Spodbujamo vas, da z nami rešujete morebitne resnične pomisleke o domnevnih kršitvah, povezanih z našimi dejavnostmi, prek našega postopka prijavljanja nepravilnosti. 

Kaj je žvižgaštvo?

Žvižgaštvo je razkritje informacij, ki se nanašajo na domnevne kršitve ali nevarnosti pri izvajanju dejavnosti Marijinih obrokov. Med njimi so npr.::

  1. Kriminalna dejavnost (npr. kraja)
  2. Pomisleki glede varovanja
  3. Neupoštevanje zakonskih ali poklicnih obveznosti ali zakonskih zahtev
  4. Sodne zmote
  5. Nevarnosti za zdravje in varnost ali okolje
  6. Podkupovanje ali korupcija
  7. Finančne zlorabe ali goljufije
  8. Poskus prikrivanja podatkov o čemer koli od zgoraj navedenega

Drugih pomislekov, ki ne vključujejo domnevnih kršitev ali nevarnosti, kot so splošne pritožbe ali pritožbe, se ne izpostavlja v našem postopku prijavljanja nepravilnosti in zanje žal ne moremo voditi postopka, če se jih sproži po tej poti. Takšne pomisleke se izrazi prek razpoložljivih kanalov na našem spletnem mestu ali interno, kot je določeno v veljavnih pravilnikih. 

O kom lahko izrazite pomisleke?

Lahko izrazite pomisleke glede katerega koli posameznika ali organizacije, ki je vključena v neposredno izvajanje dejavnosti Mary's Meals/Marijini obroki. Te dejavnosti so lahko v imenu Mary’s Meals International ali v imenu naših programskih pridruženih organizacij v Malaviju, Keniji, Liberiji ali Zambiji.

Če se vaša skrb nanaša na katero koli od naših podružnic za zbiranje sredstev ali na eno od naših programskih partnerskih organizacij, ki v našem imenu dostavljajo šolske obroke ali zbirajo sredstva zanje, izrazite svojo skrb neposredno tej organizaciji, ki bo  najprimernejša za nadaljnjo preiskavo vaše zadeve. 

Kako lahko izrazite skrb?

Lahko nas kontaktirate na whistleblowing@marysmeals.org. Povejte nam kratke podrobnosti o vašem pomisleku, vaši povezavi z Marijinimi obroki in kako najbolje stopiti v stik z vami.

Zagotavljamo vam, da bomo vse pomisleke, ki jih boste izrazili pri nas, obravnavali zaupno.

Ko prejmemo vaš e-poštni naslov, vas bomo kontaktirali, da se dogovorimo za sestanek, da bi se nadalje pogovorili o pomisleku. Vse resnične pomisleke bomo preiskali, da se oceni, ali obstajajo dokazi, ki podpirajo postavljena vprašanja. Popravljalne ukrepe je mogoče sprejeti le, če so zagotovljeni dokazi, ki podpirajo vašo skrb.

Noben žvižgač ne bo utrpel škodljivega ravnanja s strani Marijinih obrokov, ker je pri nas izrazil svoj pomislek, tudi če naša preiskava ugotovi, da je skrb neutemeljena. 

Nadaljnji napotki

Če želite dodatna navodila glede prijavljanja nepravilnosti, se lahko obrnete na Protect.

Protect je dobrodelna organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu, specializirana za prijavo nepravilnosti in ima zaupno telefonsko linijo za pomoč in spletni kontaktni obrazec, kjer lahko dobite dodatna navodila.

Najmanj 93% vseh donacij je porabljenih neposredno za dobrodelne dejavnosti.