Zavedanje goljufij

Zavedanje goljufij

Medtem ko je večina dobrodelnih zbiranj prispevkov pristnih, so nekateri na žalost goljufivi. Organizacija Charity Finance Group je razkrila, da se zaradi goljufij vsako leto izgubi na stotine milijonov funtov, namenjenih dobrodelnim organizacijam. 

Če dvomite o pristnosti e-pošte, pisma, sporočila v družabnem omrežju ali telefonskega klica, ki trdi, da izvira od organizacije Marijinih obrokov, se, prosimo, obrnite na nas, da preverimo.

Najboljši nasveti za izogibanje goljufijam

Na kaj paziti:

  • Poskrbite, da bodo vse spletne donacije izvedene prek našega uradnega spletnega mesta ali prek pooblaščenih partnerjev, kot je JustGiving. Ali je stran varna, lahko preverite tako, da v brskalniku poiščete https in majhno sliko ključavnice.
  • Ne bomo stopili v stik z vami, razen če ste darovali za Marijine obroke ali prosili, da vas kontaktiramo.
  • Vsa e-poštna sporočila ali pisma, ki jih pošljemo, bodo vključevala naš uradni logotip, naslov in številko dobrodelne ustanove.
  • Preverite naslov, s katerega prihajajo e-poštna sporočila. Če pošiljatelj nima e-poštnega naslova Marijinih obrokov, je to lahko opozorilni znak.
  • Napačni logotipi ali povezave do spletnih mest, ki niso povezana z Marijinimi obroki, so prav tako lahko znak morebitne goljufije.
  • Če prejmete sumljiv telefonski klic od nekoga, ki trdi, da vas kontaktira v imenu Marijinih obrokov, odložite slušalko in nas neposredno kontaktirajte. 

Če niste prepričani o čemer koli ali želite preveriti pri nas, preden daste donacijo, prosimo, da ne oklevate in nas kontaktirate po telefonu, e-pošti ali prek družabnih medijev. 

Kako prijaviti »dobrodelno« goljufijo

Če veste ali sumite, da je prišlo do »dobrodelne« goljufije, je zelo pomembno, da dogodek prijavite ustreznim agencijam. Na koga se morate obrniti, je odvisno od vrste goljufije, do katere je prišlo. Oglejte si spodnje smernice, da boste bolje razumeli, koga poklicati in kdaj.

  • Če veste za »dobrodelno« goljufijo, ki povzroči takojšnjo ali znatno izgubo ali škodo, se obrnite na lokalno policijo.
  • Če se goljufija nanaša na spletno bančništvo, čeke, vašo debetno ali kreditno kartico ali goljufivo dejavnost na vašem bančnem računu, se takoj obrnite na svojo banko ali izdajatelja kreditne kartice. Banka bo preklicala vse prizadete kartice in lahko med preiskavo zamrznila vaše račune. 

Sporočite nam

Ne pozabite, da če dvomite o pristnosti e-pošte, pisma, sporočila v družabnem omrežju ali telefonskega klica, ki trdi, da izvira iz Marijinih obrokov, se obrnite na nas, da preverimo.

 

Najmanj 93% vseh donacij je porabljenih neposredno za dobrodelne dejavnosti.